За въпроси и поръчки
0882 606 606

 

 
  • Начало
  • Смяна на масло на автоматична скоростна кутия

Смяна на масло на автоматична скоростна кутия

 

                                                                                                                                                        

                              

 Частична и пълна смяна на масло на автоматична скоростна кутия

 

За коректна работа и охлаждането на въртящите се части в автоматична скоростна кутия се изисква смазване (омасляване). За смазване на конструктивните компоненти се използва масло, което се нагнетява в скоростната кутия с вградена помпа. После маслото влиза в топлообменник; където се охлажда до необходимата за работа температура.

Съвременните автоматични скоростни кутии функционират в доста натоварени режими – затова производителите препоръчват на всеки 45-60 хиляди километра да бъде сменяно отработеното масло.

Този интервал не е препоръчително да се увеличава по собствено усмотрение, защото това причинява повреди в скоростната кутия, след което ремонтът излиза солено. Редовната смяна на маслото е основният фактор, който удължава живота на автоматичната скоростна кутия.

Честотата на смяна на маслото се влияе от специфичните условия на работа на автомобила:

- високата температура, поради която маслото бързо остарява;

- ниската температура, при която маслото се сгъстява;

- приплъзване (буксуване) на колелата;

- превоз на тежки товари и ремаркета;

- рязко ускоряване от място и режими старт/стоп.

Предвид сложните условия на експлоатация на автомобила, е необходимо маслото в автоматичната скоростна кутия да се сменя на по-кратки интервали от време, за да се увеличи срокът на неговата експлоатация. За да сте сигурни, че всичко е наред, най-добре спазвайте стриктно инструкцията за експлоатация на производителя.

При автоматичната скоростна кутия зависимостта от правилното изпълнение на технологичните изисквания по време на смяната на маслото е съвсем пряка. Има няколко начина за тази смяна.

Частична смяна на масло на автоматична скоростна кутия

Смяната на автомобилно масло се прави при достатъчно охладен двигател.

Методът е прост и предполага не пълна смяна на общото количество отработено масло, а само на част от него.

В скоростната кутия се оставя известна част от маслото. За частична смяна се развива пробката в картера.

Излива се само онази част от маслото, която може да изтече самостоятелно.Обемът, съответстващ на изтеклия, се запълва  – като се извършва проверка на нивото на маслото.

Обикновено се сменят от 30 до 40% масло.

По време на смяната се сваля филтърът и от него също се излива маслото, проверява се за наличие на стружки, магнитите се почистват. Най-добре е филтърът направо да бъде сменен.

Пълна смяна на масло на автоматична скоростна кутия 

Пълната смяна се извършва с помощта на специализирано оборудване в автосервиз.

Това се прави обикновено с машина за циклична смяна на маслото.

В такива устройства отработеното масло постепенно се изтласка от системата с новото масло.

Към автоматичната скоростна кутия се свързват маркучи от апарата чрез охлаждащия радиатор. Включва се двигателят на колата. Отработеното масло се излива и се слага ново.

През функционалния прозорец операторът наблюдава и визуално контролира целия процес. Процедурата се прекратява, веднага щом се постигне желаният цвят. Процесът обаче се смята за завършен едва след смяната на масления филтър.

За да направите това, трябва да премахнете картера, да го почистите и да сложите ново уплътнение. На някой модели като BMW филтъра е вграден в картера и се подменят заедно. После с помощта на апаратурата се долива необходимият обем масло, което се губи при свалянето на картера.

След края на смяната инсталацията за смяна на маслото се изключва.

Предимство на този метод е възможността да се контролира количеството масло, което постъпва в автоматичната скоростна кутия.

 

Самостоятелна пълна смяна на масло в автоматичната скоростна кутия

Въпреки че тази опция е нежелателна и крие рискове, ако потребителят е сигурен в своите способности, никой не му забранява да смени сам маслото на колата, макар това далеч да не се препоръчва, особено за любители-шофьори.

За тази процедура се изисква затопляне на кутията чрез краткотрайно шофиране или просто включване на двигателя за известно време преди да пристъпите към действие.

Ако имате съмнения за правилното функциониране на автоматичната скоростна кутия не се колебайте да се допитате до експертното мнение на механиците от автосервиз 6 Plus.

Вашия най-близък сервиз 6 Plus за поддръжка на автомобили има опитни техници, на които можете да разчитате, когато имате въпроси относно поддръжката на автомобила.

Ако не сте сигурни кога да обслужите автоматичната скоростна кутия, сервиз 6 Plus има необходимите ви отговори.

 

 

 

Сравнение на продукти