За въпроси и поръчки
0882 606 606

 

 

Смяна на масло

Смяна на масло София

По правило компаниите разрешават маслото да се сменя веднъж на 15 000, а понякога дори на 20 000. Това обаче не е особено добра идея. Далеч по-спокойни ще бъдете, ако сменяте маслото и масления филтър на максимум 10 000 км. Други специалисти твърдят, че ако автомобилът е каран по-малко, маслото трябва да се сменя не в зависимост от изминатите километри, а веднъж годишно. Те се мотивират с това, че при дълго стоене в автомобила маслото се окислява от въздуха и съответно губи свойствата си. По тази логика, когато колата не стои на едно място, маслото в двигателя е защитено от контакт с въздуха. 
Всъщност маслото се окислява, независимо дали автомобилът се движи или не. Така че изводът е един – сменяйте маслото поне веднъж годишно, дори пробегът на колата да е минимален. Това в никакъв случай няма да навреди.
Моторните масла и какви биват те:
Минерални – получени директно чрез обработка на нефта без допълнителна обработка.

-         Синтетични – получени чрез изкуствени химични процеси и добавени присадки.

-         Полусинтетични – смес от минерални и синтетични масла.

От голямо значение при подмяната на моторното масло има вискозитетът.

Всеки двигател е предназначен да използва специален вискозитет на маслото, за да се смазват компонентите му правилно. Използването на твърде „тънко“ масло, може да доведе до проблеми при износването на двигателя. Използването на по-гъсто масло, ще накара двигателя да работи по-трудно.

смяна масло автосервиз

Сравнение на продукти