За въпроси и поръчки
0882 606 606

 

 

Ремонт ходова част

                                                                                                            

Ремонт и поддръжка на ходовата част на автомобила

Периодичната проверка и своевременният ремонт на ходовата част на автомобила са най-важният елемент от пътната безопасност като цяло – както за водача, така и за неговите пътници.

В някои страни даже има специални закони, според които продавачът на бензиностанция е длъжен да информира полицията, ако водачът реши да потегли с неразрешени повреди по шасито.

Няма значение дали бързате или не - по този въпрос никакви компромиси не се допускат.

Всички механизми, които осигуряват взаимодействието между колелата и носещите детайли на автомобила, формират неговата ходова част. Това са рамата, оси, окачвания, ресори, амортисьори, напречни и надлъжни щанги, мостове, колела и гуми.

Най-често срещани повреди в ходовата част

  1. Автомобилът „занася“ встрани. Тази изниква по различни причини: нарушена взаимна геометрия на предните колела, разлика в налягането на гумите, деформация на щангите, сериозна разлика в износването на гумите, нарушена паралелност между задния мост и предния мост.
  2. Прекалените вибрации по време на движение сочат нарушен баланс на гумите; износване на лагери или на амортисьор; счупване на пружинен ресор.
  3. Колебания в управлението, залитане на завои и при спиране. Тук причината може да е повреда на амортисьорите, счупена пружина или друг компонент на окачването.
  4. При шофиране се чуват звуци от окачването – възможни са повреди в амортисьорите или ходовата част. Тропане в окачването се предизвиква още от деформирани гумено-метални шарнири, гумени тампони и втулки; това води до отслабване на частите в гнездата им – премахва се само чрез замяна.
  5. Скърцане или чукане в амортисьор показва, че той скоро ще се износи или е налице деформацията на корпуса; възможно е разхлабване в крепежа на буталото и резервоара на амортисьора. Прави се внимателен преглед на течовете.
  6. Ако протекторите на гумите са изтрити неравномерно, може би е налице разбалансиране на колелата. Важно е също да проверите шарнирите и втулките – възможно е разхлабване. Този проблем се появява често заради повредени джанти и нарушен баланс на предните колела.
  7. При спиране се появява отчетливо скърцане – това показва нередност в спирачните дискове, амортисьора, стабилизатора или крепежните части, както и на повредена пружина.
  8. Амортисьорите омасляват. Необходимо е да се проверят уплътненията на корпуса, възможно е течността да изтича поради попадане на чужди частици вследствие на повредени прахозащитни комплекти.
  9. Амортисьорът не осигурява желаното съпротивление по време на компресия. Това е възможно да се дължи на разхерметизиран клапан, износеност на направляващата втулка или дори на корпуса.

Ако е забелязан поне един от горните симптоми, трябва да се предприемат съответните мерки. Да се подложат на диагностика амортисьоритете, ресори, пружини, тампони по окачването, шарнири, лагери, сцеплението и нивото на всички течности.

Ремонтът на ходовата част се състои в безусловна подмяна на износените части – тук не може да има никакви „компромиси“; те са много опасни както за живота на водача и пътниците, както и на другите участници в движението.

 Диагностика на ходовата част

Диагностиката на ходовата част на превозното средство включва проверка на:

- амортисьори, лостове, пружини, тампони на ходовата част;

- кормилна рейка, вътрешни и външни накрайници;

- лагерите на колелата;

- херметичността на спирачната  и на хидравличната системи;

- определяне на износването на спирачни маркучи, дискове, накладки и барабани.

Редовната диагностика може да открие проблеми в ходовата част на автомобила на ранен етап, докато все още не са се появили ясни признаци за дефектирали елементи. Въз основа на диагностиката специалистите съставят списък на необходимите ремонти и започват тяхното изпълнение.

Не се доверявайте на псевдомайсторите в гаражите, които ще ходят с чук и ще извършват монтаж под дъното на колата. Това ще сложи край на диагностиката. Да, може би те ще намерят някаква неизправност, но няма да разкрият току-що започналия проблем, който още не е започнал да се проявява активно – а по-късно това може да ви излезе скъпо, и то не само като цена.

Специално оборудване, специални инструменти, съответствие с технологиите за ремонт, оригинални резервни части –  само всичко това може да гарантира, че ремонтът на шасито на Вашия автомобил ще се проведе на високо качество.  

Първоначални критерии за повреди в ходовата част

Недостатъчното съпротивление при натиск е критерий за износването на вътрешните елементи (стебла, втулки или клапанни дискове).

Скърцане или чукане привлича вниманието на шофьора към подновяване на гумени втулки или затягане на гайките на амортисьора. Смяната на един елемент от двойката непременно води до замяна на другия от същата ос.

Разливите на течности са визуален критерий за повреда; тя може да бъде отстранена единствено чрез пълната подмяна на съответните части.

Ремонт и поддръжка на сферичните съединения в ходовата част

Най-уязвимата точка на окачването е сферичното шарнирно съединение. Диагностицирането на този елемент започва с демонтиране на колелото. С опипване се определя наличието на луфтове.

Ако бъдат констатирани такива, това означава, че е необходима пълна замяна – иначе характерното припукване, което се чува по време на завой, води до необратими последици на пътното платно. Цялостта на гумените или силиконови уплътнения се определя визуално.

Ремонт и поддръжка на лагерите в ходовата част

Амортизираните или повредени лагери в главините на колелата са опасни, понеже могат да предизвикат заклиняване. Подмяната им е по-добре да се извършва планово на всеки 130 000 километра, без да се чака да покажат видими дефекти. Добре е да бъдат преглеждани и профилактично при всяка смяна на спирачните накладки.

Първият признак за износването им е шумът по време на движение или отклоняването, когато се натискат спирачките на завои.

Замяната на лагерите се прави и на двете колела, независимо от това дали другият лагер е дефектирал или не.

Лагерите на главините на задните колела не се нуждаят от превантивно смазване, но е необходимо внимание в случай на изтичане на смазка върху спирачни дискове. 

Замяната на лагерите се извършва задължително в чисто помещение с чисти инструменти. Причината е, че и най-малките частици мръсотия и прах може по-късно да доведат до вътрешни повреди и да намалят експлоатационния срок на лагера.

По-добре е да не експериментирате със смазочните материали, а да използвате препоръчаните от производителя.

Прилагането на прекомерна сила върху повърхностите, а още повече удари с чук, са недопустими. Контактната повърхност на уплътняващия ръб също изисква внимателно отношение.

Вече съществуваща ръжда или възможност за попадане на влага ще доведат до неизбежна корозия на елемента. Ако се използват заострени инструменти като, например, отвертка, също може да наруши цялостта на повърхността.

Ремонт и поддръжа на колелата и гумите

Ако се наблюдава прекомерно износване на гумите, се измерват ъглите на наклона на направляващите компоненти и ъгъла на завиване на предните колела. Необходимо е да се изясни дали има изкривявания на предния и задния мост. След това се изяснява състоянието на самата рама, амортисьорите и ресорите.

Лагерите на колелата се регулират в някой модели автомобили според резултатите от проверката.  

След 15 хиляди километра се измерва баланса на колелата на автомобила, както и състоянието на сферичните шарнири на окачването и тампоните на всички носачи. Ако е необходимо, се добавя смазка при разглобяване на главината, промиват се всички детайли.  

Смяната на смазката и настройката на хлабините в лагерите на главините трябва да се извършва едновременно с контрол на гумено-металните шарнири на окачването.

По загряването на главината на колелото по време на движение може да се провери окончателно дали регулировката на лагерите е правилна.

Нормалната хлабина в лагерите е 0,2-0,8 милиметра.

Ако сте закупили употребяван автомобил и имате съмнения за състоянието на ходовата част, по-добрият вариант е да си направите преглед ходова част.

Вашия най-близък сервиз 6 Plus за поддръжка на автомобили има опитни техници, на които можете да разчитате, когато имате въпроси относно поддръжката на автомобила.

Ако не сте сигурни кога да подмените компоненти от ходовата част на вашия автомобил, сервиз 6 Plus има необходимите ви отговори.

 

 

 

Сравнение на продукти