За въпроси и поръчки
0882 606 606

 

 
 • Начало
 • Годишен технически преглед

Годишен технически преглед

Годишен технически преглед - какво трябва да знаем?

 

Всяко моторно превозно средство трябва да преминава през периодична проверка, която да удостовери техническата му изправност за експлоатация. Годишният технически преглед е задължителен за всеки автомобил или мотоциклет, който е регистриран и се движи по пътната мрежа в страната. Опитните водачи са наясно, че всяка година трябва да минат през ГТП, защото това е незаобиколима част от редовната инспекция на даденото МПС. В следващите редове ще разясним какво представлява този процес, особено за тези, на които тепърва предстои да закарат колата си до съответния пункт. Надяваме се да сме полезни и на останалите, допускайки, че не всеки е наясно с детайлите, свързани с тази процедура.

Къде се извършва прегледът?

Ако става дума за нов автомобил, който до този момент не е бил в експлоатация, то следващата проверка трябва да се извърши на третата година, след това на петата, оттам насетне прегледът става ежегодно задължение. Но коли, които вече са били в движение, трябва да преминават през такава инспекция не по-рядко от веднъж на 12 месеца. При МПС от т.нар. нов внос, когато превозното средство се регистрира за първи път на територията на страната, то минава технически преглед на място в КАТ.

Следващата проверка трябва да се направи не повече от една година след датата на тази проверка, като се повтаря регулярно през същия период.

 

За ежегодната инспекция не е необходимо отново да се редим в КАТ. Достатъчно е да посетим някой от лицензираните за целта сервизи, които имат разрешително за извършването на такава дейност от Министерството на транспорта.

Какво трябва да подготвим за ГТП?

На първо място, автомобилът трябва да е в движение. Ако това не е факт, то е ясно, че няма как да мине техническия преглед. Освен това, трябва да подготвим някои задължителни документи, които да предоставим в пункта за инспекция:

●    Голям и малък талон на автомобила

Задължително е да носим Свидетелството за регистрация на съответното МПС. Докато при движение по пътя е достатъчно да носим само малкия талон, то при преглед трябва да представим и големия, като се допуска да е направено и копие на оригинала за втория споменат вид.

 • Валидна застраховка Гражданска отговорност

Опитните водачи са наясно, че винаги трябва да имат действаща полица за ГО. Без такава нямат право да управляват своето превозно средство, така че това условие се приема като даденост.

 • Платен данък

Още едно задължително условие, за да започне годишният технически преглед. Пътният данък трябва да е платен поне за първото полугодие на съответната година, ако инспекцията се извършва преди 30 юни. В последно време тези данни се подават директно от администрацията, но е желателно да носим със себе си квитанцията за платен данък.

 • Голям талон от предишния технически преглед

Този документ удостоверява датата на последната проверка. Шофьорите носят със себе си винаги и малък талон за ГТП, като той се представя пред органите на КАТ при проверка. Но при посещение в пункта на годишен преглед се дава оригиналът от предишния ежегоден тест.

Ако превозното средство е с монтирана газова уредба, това трябва да е отразено в системата на ИААА (Изпълнителна агенция Автомобилна инспекция). За коли с АГУ, поставена след 01.01.2014 г., се изисква представяне на протокол, издаден от оторизирана фирма, за пускане в експлоатация и изправност на съответната уредба.

Какво се проверява по време на годишната инспекция?

Най-общо казано, всяка година трябва да караме колата си до съответния пункт, за да се удостовери, че е технически изправна, не представлява опасност за нас и за останалите участници в движението, както и че също така не замърсява прекомерно околната среда.

Годишният технически преглед започва със сверяване на регистрационните номера, VIN и друга документация, за да се удостовери, че става дума за същия автомобил, за който се подават и документите. След това се извършва проверка на техническото състояние на съответното ППС, която включва тест за изправност на следните системи и елементи:

 

 • Спирачна система;
 • Окачване, състояние на осите, колелата, джантите;
 • Кормилна уредба, включително и серво;
 • Рама и каросерия;
 • Светлини на автомобила;
 • Въздействие върху околната среда.

 

Когато бъде установена неизправност, то от контролния орган издават предписание за отстраняване на проблема. Това трябва да се случи в 14-дневен срок, след което предстои вторичен преглед на МПС-то в същия пункт. Тогава вече се извършва преглед само на тази система или компонент, при който е установено разминаване с нормите. Ако по останалите показатели всичко е наред, те не се разглеждат наново.

Има и по-дребни неизправности (изгоряла габаритна светлина например), за които може да бъде направена само устна забележка с препоръка да се замени нефункциониращият елемент с работещ такъв. Но при някои дефекти може да се стигне дори до спиране на превозното средство от движение, докато не бъде отстранена повредата. Това се отнася особено силно за спирачната система, чиято изправност е от ключово значение за безопасността както на водача, така и на пътниците и останалите участници в движението.

Разрешено ли е да се управлява МПС с изтекъл технически преглед?

Не. Водач, управляващ автомобил, чийто срок за преминаване на ГТП е преминал, рискува да бъде глобен с фиш за 50 лева и спиране от движение. Ако е установена неизправност и тя не е отстранена в съответния период, санкцията варира между 50 и 500 лева. А при евентуално участие в пътно-транспортно произшествие застрахователят отказва да изплати щетите на участник в инцидента, който няма валиден технически преглед.

Колко време и средства трябва да отделим за технически преглед?

Годишната инспекция на автомобила е рутинна процедура, която се извършва относително бързо. Ако имаме записан час и не чакаме на опашка, то ГТП се извършва в рамките на не повече от 30 минути от подаване на документите и влизането на колата в сервиза. Стандартно цената на годишния технически преглед варира между 35 и 65 лева според вида на автомобила и неговите специфични характеристики.

Какво представляват новите екологични групи?

Изискванията за годишен технически преглед, както и удостоверяването, че такъв е преминат, се промениха в средата на 2021 г. От 12 юли вече се издават нов тип документи и се поставят различни от досегашните стикери, като те са с вграден чип. А най-важното при актуалните условия е това, че в базата данни и в удостоверението на съответното МПС се удостоверява и екологичната група.

Много е важно да се подчертае, че не става дума за екокатегорията, която е определил производителят. Автомобили с Euro 3, Euro 4 и Euro 5 например попадат в една група по новите правила - трета, според годината на производство (конкретно за тази група - от 1 януари 1998 г. до 1 септември 2009 г.). В първа група са МПС без екокатегория или такива с Euro 1 и Euro 2, произведени до 1996 г., във втора влизат коли от 1996 до 1998 г., в четвърта - след 2009-та, а в пета група са включени само чисти електромобили, хибриди и превозни средства с въглеродна клетка.

За всяка от новите екологични групи има изисквания в какви стойности на изгорелите газове трябва да се побират, като най-вече фокусът е върху отделения въглероден диоксид (CO2). От тези данни зависи и дали даден автомобил ще има достъп до централните градски части или ще бъде ограничен в зоните на придвижване.

Новите стикери с чипове се поставят, след като данните от проверката на автомобила са минали през ИА Автомобилна администрация. Всеки пункт за извършване на ГТП трябва да има връзка със сървърите на държавната институция, като не може да става и дума за манипулиране на данните или фиктивно преминаване на прегледа.

Как се удостоверява, че автомобилът е преминал ежегодната инспекция?

След успешно преминат технически преглед водачът получава нов талон, които посочват датата, до която трябва да се яви на следващата проверка. Освен това, на предното стъкло на колата се поставя стикер, който удостоверява, че съответното МПС е изправно.

Въпреки че глобата не е толкова “солена”, колкото при липсваща гражданска отговорност, не трябва да подценяваме въпроса с Годишния технически преглед. Редовното и навременно преминаване през инспекция от страна на лицензиран сервиз е в наша полза, тъй като удостоверява дали автомобилът има опасни и рискови неизправности. Разбира се, най-добре е да няма такива и да шофираме спокойно, а за да получим такива уверения, трябва да минем през задължителния ГТП.

 

                                   Ценоразпис:

ПЕРИОДИЧНИ ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕДИ КАТЕГОРИЯ ЦЕНА
ЛЕК АВТОМОБИЛ M1, M1G 49,00ЛВ.
ТАКСИМЕТРОВ АВТОМОБИ; M1 55,00ЛВ.
РЕМАРКЕ ДО 750КГ O1 40,00ЛВ.
РЕМАРКЕ ДО 3,5Т O2 49,00ЛВ.
ТОВАРЕН АВТОМОБИЛ ДО 3.5Т N1 55,00ЛВ.
МОТОЦИКЛЕТ  L1, L2, L3, L3E 49,00ЛВ.

Цените са в български лева и с начислен ДДС.

* При преминат преглед, клиентите получават право за БЕЗПЛАТЕН ПРЕГЛЕД ХОДОВА ЧАСТ в автосервизи 6 плюс в рамките на една година.

* Промоционалната цена от 44 лева за лек автомобил, важи само при записване онлайн.

Сравнение на продукти